Biljart Geschiedenis
De term biljart is waarschijnlijk afkomstig uit Frankrijk, samengesteld uit de woorden “bille”, wat bal betekent en “art” wat kunst betekent. Over het algemeen wordt wel aangenomen dat de Fransen de ontdekkers zijn van het caramboleren. Het schijnt zelfs zo geweest te zijn dat om te spelen het dikke einde van de stok werd gebruikt als schuifvlak. Later werd er met het dikke stokeinde tegen de bal geslagen en weer later werd er gespeeld met het dunne uiteinde van de stok. De laatste ontwikkeling was eigenlijk uit nood geboren, want indien de bal te dicht bij de rand lag dan kon men er niet meer bij met de voorkant en moest men de keu omdraaien ten einde de dunne kant te kunnen gebruiken, iets wat lange tijd alleen aan mannelijke spelers was voorbehouden omdat men bang was dat de dames een scheur in het laken zouden maken!
In onze land kan Noord-Nederland als de bakermat van het biljart worden beschouwd, in 1696 bestond er al een gedrukte handleiding, dit zou als bewijs kunnen dienen dat de Nederlanders het spel in 1653 in Amerika hebben ingevoerd. De eerste biljartwedstrijden zouden in Friesland en Groningen zijn gehouden. In de loop der eeuwen werd het materiaal steeds meer verbeterd, waardoor het mogelijk werd dit spel wetenschappelijk aan te pakken. Vooral de uitvinding van de pomerans door de Fransman Francois Mangaud omstreeks 1827, heeft hierin een grote rol gespeeld. Hiermee werd het namelijk mogelijk de biljartbal zo te bewerken dat alle mogelijke effecten met een mathematische nauwkeurigheid bereikt konden worden.
Van al deze spelvormen zijn er eigenlijk 3 die er echt uitspringen en eigenlijk overal in de wereld bekend zijn. Allereerst heb je het Poolbiljart (16 ballen, 6 gaten en twee spelers die de ballen in de gaten moeten krijgen), zeer populair bij het uitgaanspubliek als spelletje, maar ook als sport zeer serieus te nemen, vooral in Amerika. Ook hier bestaan alweer meerdere varianten van. Voorts heb je nog Snooker, een verfijndere en 'moeilijkere' sport, die in Nederland in populariteit afneemt, maar in Engeland zeer hot is, met dank aan een aantal kleurrijke figuren die de sport in de jaren 70 en 80 behoorlijk in de kijker hebben gespeeld. Dit is de biljartvorm waar, voor de echte top, het geld is te halen. De derde vorm, is het carambolebiljart.
|